4 Tahun Yang Penuh Dengan Susah Payah, Jatuh Bangkit Dalam Dunia Forex

Saya Berjanji Pada Diri Saya Sendiri, Biarlah Teknik Ini Menjadi Teknik Yang Terakhir !

 Cerita Suka Duka Seorang Newbie Yang Nekad Untuk Tidak Melompat Teknik Lagi

founder zero final

Dari Meja Pengarang
Muhammad Iqbal bin Aman
Founder Sistem Forex Zero (Final)

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada Trader Newbie dan Bakal Forex Trader yang dihormati.

    Izinkan saya memperkenalkan diri saya.  Nama saya Muhammad Iqbal. Seorang manusia biasa, yang punya cita-cita biasa, yang ingin hidup biasa-biasa, dan tidak mengharap perkara yang luar dari biasa-biasa. Saya mempunyai sebuah keluarga.  Keluarga yang kecil,  cukup untuk membuatkan seorang ayah/suami  bahagia dan hilang rasa penat kerjanya hanya dengan senyuman seorang isteri dan keletah seorang anak.

gambar keluarga
*Gambar keluarga kecil saya

    Namun, sebagai seorang ayah/suami, kadang-kadang saya takut, bagaimana sekiranya saya terlibat dengan kemalangan yang menyebabkan saya tidak mampu bekerja? Bagaimana sekiranya majikan saya kini tidak memerlukan khidmat saya lagi? Siapakah yang bakal menyara keluarga saya? Yang menentukan makan/minum dan pakai mereka.  Jadi saya perlukan alternatif, usaha keras, buah fikir supaya saya tetap menjadi tempat mereka bergantung. Kadang-kadang, perkara ini mengganggu tidur saya di malam hari.

    Pada suatu maghrib, entah kenapa saya terdorong untuk mendengar kuliah selepas solat maghrib. Namun, kandungan kuliah malam tersebut begitu terkesan pada hati saya sehingga meremang bulu roma.

"Hamba ALLAH ini kerjanya hanyalah BERUSAHA, selainnya, serah pada ALLAH"

      Ibarat terpukul dengan ayat tersebut, saya bangkit. Saya perlu berusaha, kerana ada amanah Tuhan yang Dia berikan untuk saya jaga, dan saya harus berikan yang terbaik, sesuai dengan harga amanah yang diberi.

          bangkit          bangkit lagi

PENGALAMAN SUKA DUKA SEBAGAI FOREX TRADER

    Bermula pada tahun 2013, saya telah diperkenalkan dengan dunia Forex Trading. Saya mengenali forex daripada iklan-iklan yang muncul di dalam facebook saya. Saya ingat lagi, saya menerima latihan daripada staf broker tersebut yang bernama Andy dari Indonesia. Andy telah mengajar saya serba sedikit mengenai asas-asas forex kemudian dibantu pula oleh Peter, dari Singapura. Ya, saya akui, Forex adalah bidang yang sangat baru dalam hidup saya. 

  Kemudian, saya beralih dengan membeli Ebook Forex di Internet. Ebook tersebut telah menajamkan lagi aspek asas pemahaman Forex dan juga prinsip pengaplikasian Price Action di dalam Trading. Saya diajar bagaimana untuk melukis Support and Resistance, Trendline, dan juga Candlestik Reversal Pattern untuk meneruskan trading. Saya juga dimasukkan ke dalam Private Group dan dibantu oleh ramai ahli-ahli yang lain bersama dengan Owner Ebook.

    Setelah sebulan saya mengulangkaji pemahaman berkaitan forex dan melakukan backtest, saya percaya bahawa diri saya telah menguasai skil melukis Support and Resistance, Trendline dan juga mengenal pasti Candlestick Reversal. Namun, ianya tidak mudah seperti yang disangkakan. Perkara yang tidak mudah adalah PSIKOLOGI. Anda boleh bayangkan bagaimana perasaan anda bila melihat akaun anda bertambah dan berkurang, dalam masa yang sama, ahli-ahli lain bergembira dengan screen shot setup yang berjaya dan baki akaun trading yang semakin bertambah.

Dibawah saya tunjukkan beberapa permasalahan yang saya hadapi ketika trading

1) Keliru melukis Garisan Support and Resistance

snr tak valid

2) Keliru menarik swing high dan swing low ketika ingin menggunakan fibonacci retracement.

fibo tak valid

3) Keliru bagaimana untuk menentukan puncak dan lembah sewaktu ingin melukis trend menggunakan trendline.

trendline tak valid

4) Kecewa apabila disangkakan Candlestick Reversal Signal, tapi price tak berbalik arah, namun meneruskan trend semasa dan seterusnya membawa kepada kerugian.

crs tak valid

    Apabila sudah keliru, maka keputusan yang ingin saya putuskan ketika trade akan mula tergugat dan mula tidak yakin dengan analisis saya sendiri. Jadi, saya memohon nasihat guru-guru forex yang lain dan saya melompat menggunakan Teknik Chart Pattern, alhamdulillah, dari USD 100 telah menjadi USD 400 dalam masa 3 bulan, penuh dengan akaun history pips hijau namun saya menanggung floating yang tinggi dan akhirnya terus MC. Sakit jiwa saya, bahkan saya terus delete dan uninstall Mt4 Instaforex.

graf insta

    Saya lompat pula kepada Teknik Divergence, dan seperti biasa, saya untung pada awalnya. Modal USD 100, dan saya memperolehi USD 600 dalam 2 bulan sahaja. Namun, pada pertengahan tahun, pair EUR/AUD telah turun secara mendadak menyebabkan akaun saya hampir MC, dan saya mengambil keputusan Cutloss dan akaun saya berjaya memperolehi USD 200. Saya lompat kepada teknik Scalping dan mengambil keputusan Withdraw sekerap mungkin dan alhamdulillah, saya telah berjaya mengeluarkan USD 170 dari akaun saya dan akhirnya akaun tersebut MC. Total keuntungan saya waktu itu adalah USD 70 sahaja. Disebabkan saya tidak mengalami kerugian, maka saya tidak lah pula uninstall MT4 Exness.

graf performance exness
Graf performance Exness saya menggunakan teknik sakit jantung.


     Setelah kegagalan demi kegagalan yang saya lalui selama  4 tahun, kadang-kadang hati kecil saya berbisik " Ahhh, letihlah, fedup, Give Up je la!" Kisah diatas adalah cebisan daripada puluhan teknik yang pernah saya pelajari. Akhirnya saya sedar, saya bukanlah mencari teknik Holygrail, tetapi saya sedang mencari sebuah sistem trading yang sesuai dengan jiwa saya. Dibawah adalah senarai teknik yang pernah saya pelajari sepanjang 4 tahun.
  • Price Action
  • Stochastic Oscillator
  • Moving Average
  • Bollinger Band
  • Zero
  • Hedging Zero
  • Trendline Breakout / Pullback
  • Fibonacci
  • Chart Pattern
  • Candlestick Formation (Blending)
  • Wolve Wave
  • Elliot Wave
  • Fundamental Analisis
  • Sentiment Analisis
  • Supply and Demand
  • Teknik Camarilla
  • Basket Trading
  • Inter Correlation Trading
  • Divergence / Convergence
  • Chaos Theory
  • Volume Spread Analysis
  • Teknik Menjerangau
     Kemudian, seakan-akan ada suatu suara yang memberi semangat dan motivasi untuk saya bangkit. Ia seperti sedang berbisik kepada saya

" BIAR TEKNIK KALI INI, TEKNIK YANG TERAKHIR"

   Saya duduk semula diatas meja trading, memerah idea dan kerangka trading, seperti mana saya membangunkan idea Zero satu ketika dahulu. Anehnya, idea datang mencurah-curah, hasil pengalaman jatuh bangkit, lompat teknik, bacaan dari berbagai sumber,  dan buku-buku.

      Saya match antara mapping dengan entry, antara key level dan order, antara idea dan teori. Saya menulis dalam keadaan teruja selama beberapa jam. Akhirnya setelah saya puas, saya akhiri penulisan saya dengan perkataan "ZERO FINAL"

Memperkenalkan Sistem ZERO (FINAL)

ebook forex zero

Tajuk : Zero (Final)

Format : Ebook (PDF)

Muka surat : 159 m/s

Harga : RM 200

BAB 1

    Saya terangkan secara keseluruhan konsep rangka pasaran forex. Ianya menjawab soalan-soalan utama seperti Who, What , Went, Where dan How. Apabila anda telah diterapkan dengan konsep rangka pasaran itu sendiri, anda akan sedar bagaimana pasaran Forex itu bekerja.

BAB 2

    Saya memberikan suatu tips dan trik bagaimana untuk memilih sesebuah broker yang boleh dipercayai dan menyelamatkan para newbie daripada terus dikelentong. Pendedahan setiap jenis broker dan cara pengoperasian mereka turut diceritakan dalam bentuk gambarajah yang buatkan kepala anda tidak pusing 360 darjah. Malah saya dedahkan rahsia bagaimana untuk menjana wang secara pasif dengan memperalatkan sistem sesebuah broker itu sendiri.

BAB 3

    Saya kongsikan kitaran hidup seorang trader. Ya, kitaran sebenar seorang trader dalam forex trading. Bukan screen shot biru memanjang kerana, dunia Forex yang sebenar bukan dunia kayangan. Saya juga menyelit tentang asas pergerakan di dalam pasaran yang mana selepas ini anda selamba boleh membuat agakan yang lebih tepat tentang pergerakan market.

BAB 4

    Saya bocorkan 3 cara analisis yang digunapakai dalam dunia Forex. Ianya terdiri daripada Fundamental Analisis, Teknikal Analisis, dan Sentiment Analisis. Anda juga mungkin berminat untuk mempelajari apa itu Investment Clock. Daripada Investment Clock, sekiranya Bank Negara melakukan perubahan pada interest rate, maka dengan selamba anda mengetahui tahap ekonomi pair tersebut dalam keadaan baik ataupun buruk. Kalau baik, balun Buy je, kalau buruk, balun Sell je.

    P/S. Anda tahu tak terdapatnya Investor Based News dengan Consumer Based News? Tak tau? Jangan google, memang takde. Uisshhhh, rugi tak tau....... Sebab, jika kita tengok Investor Based News ni positif, dengan selamba kita boleh buat agakan tepat bahawa Consumer Based News akan XXXXX

BAB 5

    Straightforward dan subjek teknikal yang boring bagi trader lama, namun amat membantu trader baru. Kenali MT4 anda, kerana ianya ibarat senjata anda di medan perang. Jangan biarkan perkara-perkara teknikal MT4 mengganggu performance trading anda.

BAB 6

Zero Final, Bab yang anda nantikan, iaitu bab teknik. Mari kita lihat apa yang bakal anda pelajari.

  • Support and Resistance betul-betul mengelirukan! Jadi saya telah menggunakan faktor XYZ dalam melukis key level yang mana ianya lebih tepat dan jitu. 
  • Ok, saya faham, untuk trade Bollinger Band, kebanyakan artikel menyatakan bahawa sekiranya price close diluar Bollinger Band, entri Counter Trend. Tapi mereka tiada mekanisme untuk filter Noise. Di dalam teknik Zero saya ada menyatakan sekiranya Bollinger Band membentuk formasi Y, barulah entri lawan arah dan sekiranya Bollinger Band telah lengkap membentuk formasi Z, balun lagi nasi tambah 
  • Strategi Piramid Songsang. Ianya adalah formula yang paling bernilai bagi saya, yang mana saya membayar harga Ilmu ini dengan MC ketika mengamalkan Hedging Master Zero. Float? Still senyum lebar.
  • Dua strategi yang boleh anda pilih dan switch. Anda harus flexible. Kerana market juga flexible. Pilihan ditangan anda, sama ada ingin Scalping ataupun Intra
  • Ramai orang menyarankan, PAKAI SL, PAKAI SL, PAKAI SL. Tahukah anda bahawa SL hanyalah akan XXXXXX winning rate trading anda? 
  • Style MM yang lebih rileks dan aman. Saya kongsikan terus formula kiraannya. Ikut sahaja. 
  • Alert!!!! PASTIKAN ANDA TIDAK SCALPING PADA WAKTU XXXXX, jam XXXX dan jam XXXXX
BAB 7

    Saya ceritakan apakah core idea kepada penubuhan Forex Zero. Daripada core idea tersebut, anda akan faham " Owh, camni rupanya smart trader trade!", "Ahhh....rupa-rupanya aku selalu tertipu dengan gerakan market" ataupun " Cisss...patutlah Buy SL, Sell pun SL"

BAB 8

    Saya paparkan Tips-Tips yang sangat jarang orang dengar. Hasil daripada interaksi saya dengan berbagai juzuk pemikiran Trader dan saya boleh simpulkan kepada beberapa perkara. Mungkin anda berminat untuk tahu bahawa:
  • Butterfly Trader, mohon mereput ke neraka.  Itu tanggapan biasa trader. Tapi diorang lupa, bahawa Butterfly Trader itu istimewa
  • Limit Order VS Stop Order. Kamon, lepas anda baca penerangan dalam ebook ini, saya gerenti anda akan pilih XXXXX
  • Market Crash anda mesti biasa dengar, tapi Teknik Crash? TEKNIK PUN CRASH BANG OI!!!!!!
  • Akaun Demo dan Newbie. Sampai bila nak berdemo? Dalam ini ada jawapannya
  • SnR, maaf saya dah cukup meluat dengan anda. Saya tak mahu terus dikencing lagi dengan anda
BAB BONUS

    Ini adalah cerita santai pengalaman trading saya sendiri. Serious, mungkin cerita saya lebih kurang seperti cerita anda kerana seorang newbie trader takkan pernah lari dari kesalahan yang sama. Anda juga mungkin tergelak sendiri sambil memikirkan, "Eh, dia pun sama la macam aku dulu", "Owh, kita serupaaaaa".

TESTIMONI

    Berikut, saya paparkan last performance trading saya pada bulan lepas, hanya dua position yang close dalam keadaan rugi. Akaun ini saya gunakan style Intra, yang mana kurang aggresive berbanding Style Scalping.

performance sept

testimoni 2

    Hmmmm... saya rasa mungkin anda masih kurang berpuas hati kerana anda tiada peluang untuk membelek-belek ebook ini. Jadi saya releasekan Preview percuma kepada anda. LIKE Page Dibawah dan sila lawati Page tersebut kerana download link untuk Preview percuma ada di bahagian Pinned Post

fanpage forex zero

SAYA ADA SATU CERITA GEMBIRA, SATU CERITA SEDIH

    Saya segan nak beritahu kepada anda semua, kerana jualan ebook ini saya hadkan penjualannya setiap bulan kepada 200 unit sahaja. Mengapa? Ini kerana saya nak memberi fokus kepada geng-geng baru yang memerlukan sokongan dan bimbingan saya dalam memahami sistem ini.

money back warranty

    Saya juga menawarkan Warranty Refund sebanyak 50% daripada harga Ebook tersebut sekiranya anda merasakan ianya tidak berbaloi. Dan ianya adalah amaun yang logik. Win-win situation. Saya tidak menjanjikan Warranty Refund yang lebih tinggi demi menjaga standard dan risiko Ebook ini dikongsi dengan tidak berhemah.  

RM 200 dan APA YANG ANDA TERIMA
  • Group Support yang Komited Membantu Anda
  • Sesi Ngeteh Percuma berdasarkan kepada kelapangan saya dan permintaan anda
  • Analisa Percuma
  • Sokongan Moral
  • Ebook Rare yang takkan anda jumpa dimana-mana.
    Sekali lagi, saya mohon anda nilaikan semula pelaburan RM 200 anda, dibandingkan dengan segala perih jerih yang saya lalui :

nilai

Dapatkan semua keistimewaan di atas dengan nilai serendah RM 200 Sahaja! terbuka kepada 200 Pembeli Terawal!  Klik gambar di bawah untuk Tempahan!

borang tempahan
Ketahui Hak Anda Sebagai Pemilik Ebook Sistem Forex Zero

    Sebagai Pembeli, ebook tersebut merupakan hak anda 100%. Anda berhak untuk berkongsi dengan semua rakyat Malaysia yang ada dimuka bumi ini, namun anda dilarang untuk berkongsi secara terbuka di forum-forum dan mencipta link download ebook ini supaya pengguna internet ini boleh mendownload secara percuma selain daripada halaman rasmi Sistem Forex Zero. Dalam erti kata lain, kalau nak, cucuk pendrive ok?


Mana tahu, anda mungkin salah seorang yang bertuah untuk menjadi salah seorang ahli Zero Final. Ya, Anda yang sedang membaca laman web ini.

Jika anda mempunyai soalan, hubungi saya melalui Facebook, Telefon dan Email seperti dibawah :-


Facebook  :  https://www.facebook.com/iqbal.tenteraangin
No. Tel       : 013-2987 437

borang tempahan

P.S. : Cerita saya agak panjang, terima kasih kerana sanggup meluangkan masa membaca pengalaman saya.
P.S.S : Seriously, sekali lagi terima kasih